Web
Analytics
top of page

CREATIEF ZIJN in alle facetten van wie jij bent


Het lijkt ons een mooi idee om te starten bij het feit dat je creativiteit op ver- schillende manieren kan uiten. Waar denken mensen aan bij het woord crea- tiviteit? Is dat knutselen, schilderen, tekenen, boetseren,...?

Voor ons gaat creativiteit verder. Het is uitdrukking geven aan wat er binnenin jou leeft. Jezelf vanuit je eigen belevingswereld ont-dekken en beter leren kennen. Het is jezelf laten zien, gewoon zoals je bent.

Waar mogen kinderen, jongeren en ja, ook volwassenen nog zichzelf zijn?

Mogen en durven we (nog) van binnenuit leven?

We stellen vast dat kinderen op school vaak in hun 'zijn' beperkt worden. Hun creativiteit wordt op verschillende manieren afgeremd. Ze moeten zoveel en mogen zo weinig uitdrukking geven aan wat er vanbinnen leeft.

Onlangs hoorde ik dat een kind 's middags zin had in fruit. Helaas moest het kind het fruit wegstoppen en boterhammen eten. Fruit is voor de speeltijd, 's middags eten we boterhammen... Het was toen een warme middag met hoge temperaturen. Wat maakt dat een kind dan geen fruit zou mogen eten als het daar zin in heeft?

Dit is een voorbeeld van hoe je kinderen leert om hun creativiteit te beperken.

Erger nog, je leert hen om geen aandacht te geven aan hun innerlijke stem, hun eigen behoeften.

Gelukkig zijn er ook al heel wat scholen waar ze op een andere manier met leerlingen omgaan.

Mogen kinderen nog expressie geven aan wat er vanbinnen leeft?

Het is zo ontzettend belangrijk dat kinderen hun hart mogen en kunnen volgen.

Door opnieuw in contact te komen met hun eigen innerlijke wijsheid kan hun creativiteit volop stromen. Het versterkt hun ik-kracht en geeft hen een veilig gevoel.

Als een kind zin heeft om zich vuil te maken of om in een boom te klimmen, mag dat nog? Voor ons is het antwoord zeer duidelijk: JA. Uiteraard allemaal binnen een kader waar afspraken en grenzen duidelijk gesteld worden. Vrijheid en verantwoordelijkheid gaan hand in hand.

Creativiteit betekent voor ons jezelf kunnen en mogen zijn in al je facetten, helemaal zoals jij in wezen bent. Telkens opnieuw aftasten van je eigen grenzen, ontdekken waar je plezier aan beleeft, ervaren waar je blij van wordt. Experimenteren, iets nieuws ervaren en heel veel spelen dragen naar ons gevoel bij aan het ont-wikkelen van jezelf.

De creativiteit van kinderen wordt gestimuleerd door hen in alle vrijheid, vanuit hun innerlijke belevingswereld, uiting te laten geven aan hun gevoelens d.m.v. tekenen, schilderen, creaties met natuurlijke materialen, boetseren,… Daarnaast kunnen ze, elk op hun eigen manier, hun innerlijke licht laten schijnen door o.a. yoga, mindfulness, massage, visualisatie, ademen, gronding, rollenspellen,…

Creativiteit stimuleren vanuit verschillende invalshoeken want ik mag zijn wie ik ben en jij mag zijn wie jij bent. En dat is helemaal goed…

Dit artikel schreven we voor het tijdschrift Pure Child. We nodigen je uit om voor meer inspiratie een kijkje te nemen op de website : www.purechild.be

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page